De kracht van jouw talenten

Ik geloof heel hard in het talentenverhaal. Wie mij al langer volgt, heeft dit ongetwijfeld al opgemerkt (sorry; waar het hart van vol is…). Weet jij waar je echt goed in bent en wat bij je past? In de praktijk merk ik dat mensen dit moeilijk vinden. Ze kunnen niet met volle overtuiging zeggen waar ze goed in zijn, energie van krijgen,… Die mindere kantjes daarentegen, worden wel vaak uitgesproken. Jammer! Want weten wat je talenten zijn, daar zit net de kracht, jouw kracht! In deze blog neem ik je graag mee over waarom het inzetten van je talenten zo nuttig is.

Als je denkt dat talent gaat over uitblinken in iets (sport, kunst,…) dan raad ik je aan om eerst mijn andere blog te lezen (Talenten – What’s in a name). Pas dan ben je mee in dit verhaal. 

Korte samenvatting: je talenten worden zichtbaar in de zaken die voor jou waarschijnlijk alledaags en vanzelfsprekend zijn, die moeiteloos gaan maar je ook nodig hebt om je goed te voelen en jezelf te zijn. 

De eerste stap is: kies voor je talent. Dit lijkt een makkelijke keuze, maar niets is minder waar. Hiervoor kiezen vraagt zelfinzicht en moed. Je gaat op zoek naar de juiste uitdagingen om je te blijven ontwikkelen of te ondernemen op basis van je talent. Je dient op zoek te gaan naar een context die bij je talent past. Als laatste kies je om je authentieke zelf te zijn. Er gaat dus heel wat veranderen, als jij de moed hebt om voor jezelf te kiezen.

De kracht van je talenten:

Het ontdekken van je talenten biedt diepgaand inzicht in wie je bent en wat je drijft. Dit vergroot je zelfbewustzijn en helpt je om beter te begrijpen waarom je bepaalde keuzes maakt en wat je motiveert. Als je je talenten niet alleen herkent, maar ook actief benut, bouw je tegelijkertijd aan je zelfvertrouwen.

Wanneer je je talenten benut en datgene doet waar je goed in bent, zul je een aanzienlijke verbetering in je mentale welzijn ervaren. Het zal je energie geven en je gevoel positief beïnvloeden.

Het is dan ook raadzaam om omgevingen en situaties te zoeken (of te creëren) waarin je een positieve energiebalans hebt. Dit houdt in dat je ofwel fysiek vermoeid bent maar mentaal opgeladen, ofwel zowel fysiek als mentaal opgeladen bent. Op deze manier kun je streven naar betere resultaten, meer voldoening, en uiteindelijk een gezonder leven.

Wanneer je je talenten benut, maak je bewust de keuze om voortdurend nieuwe uitdagingen aan te gaan. Als je je beperkt tot alleen datgene waar je al goed in bent en obstakels vermijdt, loop je het risico om de mentale energie die voortkomt uit uitdagingen te missen.

Het aangaan van nieuwe uitdagingen gaat hand in hand met leren en persoonlijke groei. Je zult aan je gedrag en talenten blijven werken, en deze twee aspecten zullen elkaar voortdurend afwisselen. Het benutten van je talenten vergroot je vermogen om te leren, en nieuwe uitdagingen dragen bij aan deze groei.

Wanneer je je bezighoudt met datgene waar je echt goed in bent en je momenten van flow ervaart, zul je op een geheel andere manier de tijd ervaren. Tijd lijkt als het ware voorbij te vliegen, en je wordt volledig één met je authentieke zelf. In deze toestand voel je geen tijdsdruk, omdat je volledig kunt zijn wie je bent.

In contrast daarmee, wanneer je niet in die authentieke staat bent, word je je bewust van de tijd, en dit kan druk met zich meebrengen. Soms lijkt de tijd te snel te gaan, en je voelt dat je niet voldoet aan je eigen verwachtingen of aan de verwachtingen van anderen. Anderzijds kan de tijd te traag gaan, terwijl je verlangt naar ergens anders zijn of andere activiteiten.

Authentiek zijn betekent ook dat je autonomie hebt, of dat je de regie over je eigen leven neemt. Je kiest welke verwachtingen je wel of niet wilt omarmen, en je beoordeelt je acties aan de hand van je eigen identiteit, visie, waarden en normen. Dit alles vindt plaats te midden van de vele verwachtingen die vanuit je omgeving op je afkomen.

Hoe omzetten in de praktijk?

Het ontdekken van je talenten is slechts het begin. Om hun kracht volledig te benutten, moet je actie ondernemen:

Omschrijf doelen die in lijn zijn met je talenten. Wat wil je bereiken door je talenten in te zetten?

Zoek naar kansen en omgevingen waar je je talenten kunt uitleven. Dit kan in je carrière, hobby’s, vrijwilligerswerk of persoonlijke relaties zijn.

Gebruik je talenten om anderen te ondersteunen en te inspireren. Je zult merken dat het delen van je talenten ook een bron van voldoening is.

Moraal van het verhaal:

Je talenten zijn een kostbaar geschenk dat je in staat stelt om je leven op een buitengewone manier te leiden. Ze vormen de kern van wie je bent en wat je kunt bereiken. Dus, ga op ontdekkingsreis, omarm je talenten en laat ze schitteren. Wanneer je dat doet, zal je de ongeëvenaarde kracht van jouw talenten ervaren en je eigen pad naar succes en vervulling bewandelen.

Hoe zit dat bij jou?

Sta eens stil bij jezelf:

  • Weet jij wat jouw talenten zijn? 
  • Hoe zit het met jouw energiebalans? 
  • Ga jij nieuwe uitdagingen aan?
  • Ben jij jezelf op het werk? 
  • Sta jij aan het stuur van je eigen leven? 

Lynn, ik denk nu vooral HELP!

Denk jij nu; Lynn, ik zie het echt niet meer.

Wel dan heb ik goed nieuws voor jou. Tijdens loopbaanbegeleiding help ik jou hier graag bij verder.
Je kan mij steeds contacteren voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Tijdens dit gesprek luister ik naar je vraag en leg ik uit wat mijn manier van werken is. 

Ik kijk er alvast naar uit!

Groetjes, 

Lynn