Enkele signalen dat je aan het opbranden bent

Mij overkomt dat niet, een burn-out. Dat is wat ik af en toe te horen krijg. Maar jammer genoeg moet ik jou teleurstellen. Het kan iedereen overkomen. Ja, iedereen! Mensen met de allerleukste jobs kunnen opbranden en in een burn-out terecht komen. Dikwijls zijn het diegene die het hardst werken, meest gemotiveerd zijn,… die opbranden. Heb ik jou getriggerd? Lees dan zeker verder om signalen te herkennen. 

Onze prestatiegerichte maatschappij helpt ook niet. Je telt pas mee wanneer je succesvol bent in je job, waar je super hard moet werken om dat succes te bereiken,… Ook hierdoor komen burn-out klachten vaker voor. 

Werknemers ervaren stress, want hun takenpakket wordt verzwaard (meer doen in evenveel of minder tijd), er is soms job onzekerheid (behaal je niet het gewenste resultaat, er staan anderen in de wachtrij voor je job) en de interactie met collega’s wordt beperkter (hello digitalisering). 

Het is dus zeker zinvol om enkele signalen te herkennen en erkennen. Als je deze herkent, kan je actie ondernemen. !Belangrijk: een burn-out dient vastgesteld te worden door een arts!

Hieronder kan je enkele signalen terugvinden dat je aan het opbranden bent. 

Signaal 1: Je ervaart gezondheidsproblemen

Een burn-out heeft een impact op je fysieke, mentale en emotionele gezondheid. Dat kan gaan van hoofdpijn, rugpijn tot veel meer ziek zijn dan vroeger. Het kan ook gaan over: piekeren, slecht slapen, minder goed kunnen eten,… Het kan tal van gevolgen hebben op je lichaam. 

Signaal 2: Je relaties gaan eronder lijden

Dit kan zowel gaan over de relatie met je partner, kinderen, maar ook je relatie met collega’s of vrienden. Stress heeft een enorm grote invloed op alles wat je doet en dus ook op hoe je reageert of communiceert met de mensen rondom jou. Misschien lukt het op het werk om de controle te houden, maar komt thuis alles los (of juist omgekeerd)? Je voelt dat het moeilijker is om met mensen te verbinden, hebt meer conflicten dan vroeger,… Het kan ook zijn dat je je juist terug trekt. Je houdt de mensen van wie je houdt juist op afstand en zondert je af. 

Signaal 3: Je bent vooral negatief

Een burn-out kan ervoor zorgen dat je een ‘zwartkijker’ wordt, ook al ben je van nature misschien wel positief ingesteld. In plaats dat het glas halfvol is, is het halfleeg. Je bent aan het ‘doemdenken’, niets loopt goed, je veroordeelt jezelf en anderen, je bent cynisch,… 

Signaal 4: Je neemt je werk mee naar huis

Je bekijkt thuis je werkmails, je denkt aan je to-do lijstje van op het werk, je kan ’s nachts niet slapen omdat je beseft dat je iets vergeten bent op het werk,… Thuis zou je eigenlijk moeten ontspannen en niet aan het werk denken of ermee bezig zijn. Is dit toch het geval? Dan kan dit een signaal zijn dat je aan het opbranden bent. 

Signaal 5: Je hebt nergens zin in

Je moet je naar het werk slepen, thuis gaat het ook voor geen meter… Je bent moe, ligt lusteloos in de zetel, je hebt geen energie meer om te koken, om met de kids te spelen,… Zelf een boek lezen of iets wat je anders héél graag doet gaat niet meer. Je komt niet buiten, je reageert nauwelijks op de mensen om je heen,… 

Signaal 6: Je hebt onvoldoende/geen aandacht voor zelfzorg

Door de aanhoudende stress, heb je geen aandacht meer voor de signalen die je lichaam geeft. Je merkt ze niet op, gaat er niet mee aan de slag. Je neemt geen tijd voor jezelf/zelfzorg. Je gaat misschien zelf dingen doen die je anders niet zou willen doen. Stress heeft een invloed op je keuzes en beslissingen, waardoor je dus de ‘foute’ keuzes zou kunnen maken. Hoe moeilijk het ook is, probeer iets voor jezelf te gaan doen waardoor je ontspant. 

Signaal 7: Je hebt weinig/geen concentratie

Stress heeft een enorme impact op je hersenen. Je kan er vergeetachtig door worden, je kan moeite hebben met je te concentreren,… Zelf de makkelijkste zaken worden plots moeilijk. Je merkt dat je meer fouten gaat maken (wat je anders niet zou hebben). Daarnaast kan het ook voorkomen dat je heel snel afgeleid bent, dat je niet meer weet waar je mee bezig was,… 

Signaal 8: Je bent snel emotioneel

De aanhoudende stress kan er ook voor zorgen dat je heel veel aan jezelf gaat twijfelen. Kan ik dit wel? Heeft het wel zin, want ik kan dit toch niet? …? Je gaat heel wat negatieve gedachten gaan opmerken over jezelf. Wanneer je dan ook nog eens kritiek zou krijgen (van collega’s, je omgeving,…) zou je in tranen kunnen uitbarsten. Je hebt je emoties niet onder controle, je kan niet meer rationeel reageren of een beslissing maken. 

Hoe zit dat bij jou?

  • Welke signalen herken je bij jezelf?
  • Heb je al stappen ondernomen om je situatie te verbeteren? 
  • Wat kan je doen om niet verder op te branden? 

Herken jij enkele signalen bij jezelf en duren deze al een tijdje? Praat met je arts. Enkel een arts kan een diagnose stellen.

Lynn, ik denk nu vooral HELP!

Denk jij nu; Lynn, ik zie het echt niet meer.

Wel dan heb ik goed nieuws voor jou. Tijdens loopbaanbegeleiding help ik jou hier graag bij verder.
Je kan mij steeds contacteren voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Tijdens dit gesprek luister ik naar je vraag en leg ik uit wat mijn manier van werken is. 

Ik kijk er alvast naar uit!

Groetjes, 

Lynn