Fulltime werken en mama zijn, HELP!

Mama zijn is soms al een job op zich. En toch zijn de meesten daarnaast nog fulltime aan het werk. De tijd van vrouwen aan de haard is al lang gepasseerd. (Al heb ik soms de indruk dat we hier opnieuw naar toegaan – hoge opvangkosten, geen plaatsen in crèches of bij onthaalouders,… Dit geheel ter zijde). Hoe combineer je het mama zijn met fulltime werken, of het runnen van een onderneming,… zonder zot te worden? Ik deel met jou graag enkele tips in deze blog.

De verwachtingen die vrouwen hebben van het ouderschap, maar ook van zichzelf liggen soms torenhoog! Je wil het zo graag zo goed doen. Maar hoe hoger je verwachtingen, hoe moeilijker om ze waar te maken. Dit zorgt dan voor een negatieve ervaring (je hebt gefaald), wat dan weer zal leiden tot teleurstelling. Er komen gevoelens naar boven van: het ligt aan mij, waarom lukt het wel bij anderen,… Maar weet dat mensen vaak het ‘perfecte plaatje’ met je delen (vb. op social media). Maar neem het van mij aan, ook zij ervaren deze gevoelens.

Het is echt mogelijk om jou als mama en werknemer (of zelfstandige) minder schuldig te voelen en minder stress te ervaren. Ontdek hieronder enkele tips hoe:  

Tip 1: Leg de lat niet te hoog

Eigenlijk wil je op alle gebieden de perfectie nastreven. Maar wees eerlijk met jezelf; is dat realistisch? Accepteer dat je soms één (of meerdere) ballen laat vallen. Is het echt zo erg als het eens wat minder loopt? Leer zeker ook relativeren en het van de positieve kant te bekijken. Is iedereen (inclusief jezelf) op het einde van de dag nog steeds in leven? GOED ZO! Dan was het een geslaagde dag.

Je hoeft geen ‘perfecte’ ouder te zijn. Jouw kind leert van jou, dus ook van je fouten. Dit is een mooie kans om ook dit bespreekbaar te maken. Je bent open en je leert je kind dat er ook lastige dagen mogen/kunnen zijn.

Tip 2: Durf hulp vragen

Durf hulp vragen en laat dit ook toe. Niet alleen als je er even door zit, maar ook gewoon zomaar…

Vraag eens aan je buurvrouw of een vriendin of je kinderen even bij haar mogen spelen. Laat de kids een weekendje logeren bij opa en oma. Schakel een poetshulp in. Vraagt je mama om eens je strijk over te nemen? Aannemen! … En zo zijn er nog tal van voorbeelden.

Iedereen kan wel wat extra hulp gebruiken, zie dit dus niet als een zwakte. Als je aangeeft wat je nodig hebt, zullen anderen graag helpen. En jij kan dan een volgende keer met iets van hen helpen.

Tip 3: Zorg goed voor jezelf

In het vliegtuig zegt de stewardess: ‘zet eerst je eigen zuurstofmasker op en help daarna pas een ander’. Zo is het ook zo met het mama zijn. Kijk eens goed naar wat jou energie geeft en wat jou energie kost. Als je veel zaken kan doen waar jij voldoening uit haalt, dan zorgt dit er automatisch voor dat je ’s avonds met meer plezier en geduld bij je kind bent.

Plan af en toe eens wat me-time in: lees een boek, ga sporten, doe iets leuk met vriendinnen,… Neem het van mij aan: iedereen heeft hier nood aan!

Alleen als je goed voor jezelf zorgt, kan je goed voor een ander zorgen.

Tip 4: Een gezin heb je samen

Je staat er niet alleen voor. Verdeel de taken die er zijn. Jullie zorgen samen voor de kinderen en samen voor het huishouden. Of zijn de kinderen al wat ouder? Dan kunnen ze jou ook wat helpen door bv. de vaatwasser te legen of te vullen, te stofzuigen, de tafel te zetten,…

Nog een belangrijke tip hierbij: leg jullie agenda’s naast elkaar. Spreek met elkaar af wie de kinderen van school gaat halen, wie ze naar hun activiteiten voert,… Zo kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan.

Tip 5: Je verantwoorden hoeft niet

Heb je de keuze gemaakt om fulltime te blijven werken na kinderen? Ben jij de enige in je omgeving die dit doet? Of zoals mij, doe je zelf nog een bijberoep? Of iets anders? Dan heb je vermoedelijk wel al eens de vraag gekregen of je wel genoeg van je kinderen geniet. Zo’n opmerking kan voor twijfels zorgen. ‘Heb ik wel de juiste keuze gemaakt’? ‘Is dit wel combineerbaar?’ …

Probeer los  te komen van de oordelen van anderen. Bepaal voor jezelf hoe jouw ideale situatie eruit ziet. Er is niet één manier van ‘goed’ moederschap. Doe wat werkt voor jou en jouw gezin!

Hoe zit dat bij jou?

  • Hoe combineer jij het mama zijn en werken?
  • Aan welke tip heb jij het meest?
  • Hoe ziet jouw ideale situatie er uit?

Lynn, ik denk nu vooral HELP!

Denk jij nu; Lynn, ik zie het echt niet meer.

Wel dan heb ik goed nieuws voor jou. Tijdens loopbaanbegeleiding help ik jou hier graag bij verder.
Je kan mij steeds contacteren voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Tijdens dit gesprek luister ik naar je vraag en leg ik uit wat mijn manier van werken is.

Ik kijk er alvast naar uit!

Groetjes,

Lynn